Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

Aνακοίνωση της Αγωνιστικής Κίνησης Εργαζομένων ΓΝΑΝ για διάφορα θέματα (Νοέμβριος 2020)



Aνακοίνωση της Αγωνιστικής Κίνησης Εργαζομένων ΓΝΑΝ

 για διάφορα θέματα (Νοέμβριος 2020)


Σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας κορονοϊού

Από τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία είναι φανερό ότι η  υγειονομική κρίση ανέδειξε την αναγκαιότητα ύπαρξης δυνατών δημόσιων συστημάτων υγείας. Στη χώρα μας η πανδημία βρήκε το δημόσιο σύστημα υγείας αποδυναμωμένο από τις πολυετείς μνημονιακές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων. Ενώ από τα πρώτα οριζόντια περιοριστικά μέτρα το Μάρτιο δόθηκε ο χρόνος προετοιμασίας και έγιναν κάποιες προσλήψεις συμβασιούχων,  αποδεικνύεται στην πράξη ότι οι προσλήψεις και οι προετοιμασίες που έγιναν δεν ήταν ικανές μαζί με τα περιοριστικά μέτρα ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, κι έτσι τώρα  αναγκαστικά λαμβάνονται ξανά νέα μέτρα (αναστολή αδειών υγειονομικού προσωπικού, μετακινήσεις εργαζομένων από το ένα Νοσοκομείο στο άλλο) για να μπορέσει το δημόσιο σύστημα να αντέξει το βάρος της πανδημίας παράλληλα με την τήρηση των περιοριστικών μέτρων.

 Ο ιδιωτικός τομέας υγείας απείχε και απέχει σε τεράστιο βαθμό από τη διαχείριση αυτής της υγειονομικής κρίσης, λειτουργώντας με μοναδικό στόχο, όχι την κοινωνική ευθύνη, αλλά το κέρδος και  τον περιορισμό των οικονομικών απωλειών του, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα νέο πελατολόγιο από την απορρόφηση των περιστατικών που δεν εξυπηρετούνται πλέον από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Γι΄αυτό θα πρέπει να αποτραπεί η μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα υγείας αντιμετώπισης  μίας νόσου, αλλά να γίνει προσπάθεια να διατηρηθούν οι λειτουργίες  που εξυπηρετούν  τους ασθενείς για όλες τις ασθένειες (διατήρηση λειτουργίας τακτικών χειρουργείων, τακτικών ιατρείων, κλινικών) και παράλληλα να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της αντιμετώπισης της πανδημίας με νέες προσλήψεις προσωπικού. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσαν κάποια Νοσοκομεία να διατηρήσουν το γενικό χαρακτήρα τους και άλλα να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίζουν αποκλειστικά περιστατικά πανδημίας. 

Σε τοπικό επίπεδο, σε περίπτωση πληρότητας της κλινικής κορονοϊου του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και για να μην επηρεαστεί η γενική λειτουργία του Νοσοκομείου με μετατροπή κλινικών, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το Νοσοκομείο Νεάπολης με διακίνηση των επιπλέον περιστατικών πανδημίας προς αυτό.Σε κάθε περίπτωση απαιτείται το ΕΣΥ, τα Νοσοκομεία και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας να ενισχυθούν με νέο κύμα προσλήψεων και αύξηση των χρηματοδοτήσεων, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί αυτή η ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση.

Φυσικά όταν με το καλό τελειώσει αυτή η περιπέτεια και επιχειρηθεί οι εργαζόμενοι να φορτωθούν πάλι το οικονομικό κόστος εμείς θα είμαστε παρόντες να αγωνιστούμε για να  το αποτρέψουμε, μαζί με όλους τους εργαζόμενους.

Στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου χρειάζεται να γίνουν και άλλες προσλήψεις νοσηλευτικού, διοικητικού, τεχνικού και υποστηρικτικού προσωπικού, ενώ χρειάζεται ενίσχυση του Νοσοκομείου με προσλήψεις ιατρών σε συγκεκριμενες ειδικοτητες (παθολογία, καρδιολογία, ΜΕΘ, αναισθησιολογία, ακτινολογία, ψυχιατρική) για να μπορεί το ΓΝΑΝ να ανταποκρίνεται  στο ρόλο του ως Κεντρικό Νοσοκομείο του νομού Λασιθίου.

Σχετικά με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις  και τους συμβασιούχους

 Με την ψήφιση από τη Βουλή της αναδρομικής παράτασης ως 31/10/2021 της θητείας των επικουρικών όλων των ειδικοτήτων και την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ και των σχετικών αποφάσεων, ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανανέωσης όλων των συμβασιούχων στα Νοσοκομεία.  Είχε προηγηθεί η παράταση μέχρι τέλος του 2021 της θητείας των συμβασιούχων με ΣΟΧ σε καθαριότητα, φύλαξη και εστίαση, και η απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ για παράταση για ένα χρόνο της θητείας των εργαζόμενων με συμβάσεις ΟΑΕΔ στα Νοσοκομεία.Βεβαίως αυτό που χρειάζονται τα τα Νοσοκομεία είναι οι σταθερές σχέσεις εργασίας, κάτι που μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με μετατροπή όλων των συμβάσεων σε Αορίστου Χρόνου και προφανώς σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχιστούν οι αγώνες και οι προσπάθειες εργαζόμενων και σωματείων.

Αξίζει όμως να αναφερθεί ότι οι παρατάσεις δεν ήρθαν από μόνες τους, δεν  προέκυψαν μόνο και μόνο  επειδή είναι πολλά τα κενά και επειδή είναι πολλές οι ανάγκες λόγω της πανδημίας. Αρκεί να θυμηθούμε πως η αρχική σκέψη της κυβέρνησης (που πήρε και τη μορφή διάταξης σε ΠΝΠ) ήταν να παραταθούν οι συμβάσεις μόνο των νοσηλευτών στο επικουρικό προσωπικό και μόνο ως το τέλος του 2020, ενώ για τις ΣΟΧ υπήρξαν στην κυβέρνηση σκέψεις και προτάσεις για επαναφορά των εργολάβων. Επίσης στον ΟΑΕΔ υπήρχε γκρίνια για το ενδεχόμενο  κόστος των παρατάσεων των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ στην υγεία.

Όσο και αν σε κάποιοι δεν θέλουν να το συνειδητοποιήσουν, ο καθοριστικός παράγοντας που πίεσε τη σημερινή κυβέρνηση (όπως και τις προηγούμενες) να προχωρήσουν σε παρατάσεις, ήταν η φωνή των εργαζομένων στα Νοσοκομεία  και των σωματείων τους , που με ανακοινώσεις, συναντήσεις και κινητοποιήσεις ανέδειξαν και αναδεικνύουν  την ανάγκη να υπάρχουν σταθερές και συνεχόμενες εργασιακές σχέσεις στη δημόσια υγεία και να μην υπάρχει συνεχής αντικατάσταση προσωπικού με απολύσεις και προσλήψεις νέων συμβασιούχων, όπως γίνεται σε άλλους τομείς του δημοσίου. Αυτός είναι άλλωστε ο βασικός λόγος που από το 2013 έχουν να γίνουν στην υγεία απολύσεις επικουρικού προσωπικού και εφαρμόζονται συνεχείς παρατάσεις συμβάσεων. 

Αυτό δεν έγινε από μόνο του. Χρειάστηκαν συνεχείς παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις των σωματείων και των εργαζομένων αυτά τα χρόνια, για να καμφθούν και να αντιμετωπιστούν οι αντιδράσεις που υπήρχαν για τις παρατάσεις των συμβάσεων πέραν των 24 μηνών. Ειδικά την περίοδο 2016-2018 ο αγώνας ήταν πολύ δύσκολος και στηρίχθηκε σε λίγα σωματεία νοσοκομείων (Ευαγγελισμός, Αττικό, Ασκληπειό, Άγιος Σάββας, Λαίκο, ΠΑΓΝΗ, Αγίου Νικολάου, Χανίων και άλλων) και στην αυτοργάνωση των επικουρικών εργαζομένων και των ΣΟΧ, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε και στήριξε και η ΠΟΕΔΗΝ. Ο αγώνας αυτός έφερε και την περίφημη μοριοδότηση, που όμως άφησε εκτός διοριστέων ένα μεγάλο ποσοστό επικουρικών. Όμως  τίποτα δεν έρχεται μόνο του. Χρειάζεται κουράγιο, επιμονή, αγώνες και υπομονή για να πετύχουμε τον τελικό στόχο, την μετατροπή των συμβάσεων σε Αορίστου Χρόνου  και τη διασφάλιση σταθερών εργασιακών σχέσεων στον ευαίσθητο χώρο της υγείας.

Σχετικά με την ασφαλιστική ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Μετά από τις συνεχείς κινητοποιήσεις των υγειονομικών του δημοσίου, το Σεπτέμβριο υπήρξε στην Αθήνα συνεδρίαση της επιτροπής Βαρέων του Υπουργείου Εργασίας με αποκλειστικό θέμα την ασφαλιστική ένταξη των υγειονομικών του δημοσίου στα ΒΑΕ. Η επιτροπή δεν πήρε πολύμηνη αναβολή για την ολοκλήρωση τους έργου της (η αναβολή μέχρι το Μάρτιο δόθηκε σε άλλη επιτροπή, σε αυτή για το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας) και αναμένεται να παραδώσει το πόρισμα της μέσα στο Νοέμβριο. Από εκεί και πέρα είναι θέμα των υπουργών και της κυβέρνησης να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες. Εμείς από  την πλευρά μας ως εργαζόμενοι θα πρέπει να συνεχίσουμε και να αυξήσουμε την πίεση για τη διεκδίκηση αυτού του δίκαιου αιτήματος. 

Γι΄αυτό χρειάζεται όλοι εμείς οι υγειονομικοί να συσπειρωθούμε και να αγωνιστούμε για τη διάσωση και την ενδυνάμωση του  δημόσιου συστήματος υγείας και καλούμε τον λαό να συμπορευτεί μαζί μας.

Σχετικά με το επίδομα Ανθυγιεινής Εργασίας

Όπως αναφέρεται και πιο πάνω, η αρμόδια επιτροπή για την αναθεώρηση των δικαιούχων του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας (150 ευρώ) στο δημόσιο, πήρε αναβολή μέχρι το Μάρτιο του 2021 για να παραδώσει το πόρισμα της. Οι εργαζόμενοι στην υγεία ζητούν να μη γίνει καμια περικοπή στο ποσό και στους δικαιούχους στο χώρο της υγείας, και παράλληλα  να επεκταθεί αναλογικά σε όλες τις ειδικότητες εργαζομένων στις δομές υγείας που δεν το λαμβάνουν (φυσικοθεραπευτές, κοιν. λειτουργοί, διοικητικοί, βοηθητικό προσωπικό) αφού εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι θεωρούνται χώρος εργασίας "ανθυγιεινός".


Πρέπει τέλος να διεκδικούμε και διεκδικήσουμε να συνεχιστεί ο εφοδιασμός των Νοσοκομείων με Ατομικά Μέσα Προστασίας (απλές χειρ. μάσκες, μάσκες υψηλής προστασίας, στολές κ.α.) και να μην γίνονται από το Υπουργείο Υγείας εκπτώσεις στις προδιαγραφές χρήσης τους, αλλά να ακολουθούνται οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Συνάδελφοι, όλοι μαζί συνεχίζουμε τη μεγάλη και υπεύθυνη προσπάθεια απέναντι στην πανδημία με αίσθηση της κοινωνικής μας ευθύνης και δεν ξεχνάμε: Τίποτα ποτέ δεν παραχωρήθηκε, όλα κερδίζονται με αγώνες και διεκδικήσεις.

Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων ΓΝΑΝ