Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Να χτιστεί ασπίδα προστασίας γύρω από τους υγειονομικούς



Καθημερινά γίνονται γνωστά  περιστατικά όπου υγειονομικοί εκτίθενται στον κορονοϊό και είτε θετικοποιούνται είτε θεωρούνται ύποπτα κρούσματα με αποτέλεσμα ολόκληρα τμήματα ή μεγάλες ομάδες εργαζομένων να μπαίνουν σε καραντίνα.

Ο αριθμός αυτών των εργαζομένων είναι πολύ μεγάλος και οι δυσλειτουργίες που εμφανίζονται στα νοσοκομεία εξαιτίας της δικαιολογημένης καραντίνας τεράστιες. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση το ΕΣΥ κινδυνεύει να παρουσιάσει μεγαλύτερες δυσλειτουργίες και να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες λόγω της πανδημίας.

Παράλληλα:


  1. Παρουσιάζονται μεγάλες ελλείψεις σε υλικά όπως μάσκες, αντισηπτητικά, ποδιές κλπ με αποτέλεσμα η διάθεση αυτών στους εργαζόμενους να γίνεται με μεγάλη φειδώ
  2. Παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην εκτίμηση των δειγμάτων για κορονοϊό αφού ο μικρός αριθμός δημόσιων εργαστηρίων δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες
  3. Δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο διασφάλισης χώρων ξεκούρασης και ύπνου για όσους εργαζόμενους νοσηλεύουν κρούσματα που λόγω της πιθανής έκθεσης και του αυξημένου ιϊκού φορτίου που πιθανόν φέρουν αποφεύγουν να κινηθούν στα μέσα μεταφοράς και να επιστρέψουν στα σπίτια τους για να μην μεταδώσουν στην κοινότητα και τους οικείους τους τον ιό.
  4. Απαιτείται άμεσα να δημιουργηθεί μια ασπίδα προστασίας γύρω από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία προκειμένου να μην βρεθούμε μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης του ΕΣΥ.


Στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται:


  • Η εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέσων  ατομικής προστασίας για όλους τους εργαζόμενους στο σύστημα. Με δεδομένη την καθυστέρηση στην προμήθεια αυτών των μέσων και τις ελλείψεις που παρατηρούνται ιδιαίτερα στις χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να εξεταστεί η πιθανότητα διακρατικής συμφωνίας με χώρες που έχουν παραγωγή όπως πχ η Κίνα.
  • Η αυστηροποίηση της διαδικασίας της διαλογής των περιστατικών προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος διασποράς μέσα στα νοσοκομεία και η έκθεση των υγειονομικών. Η οργάνωση άμεσα αυτής της διαδικασίας διαλογής μέσα στην κοινότητα αξιοποιώντας τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ο έλεγχος των περιστατικών που εμφανίζουν άλλα νοσήματα και φτάνουν στα νοσοκομεία αναφοράς από διακομιδές.
  • Η ανάπτυξη εργαστηρίων σε πολύ περισσότερα νοσοκομεία για τον έλεγχο των πιθανών κρουσμάτων καθώς και η επίταξη ιδιωτικών εργαστηρίων. Είναι αδιανόητο να εκτίθενται υγειονομικοί επειδή τα αποτελέσματα από τα δείγματα, στα ελάχιστα κέντρα που διενεργούν τον έλεγχο, καθυστερούν ακόμα και για 2-3 ημέρες.
  • Η δημιουργία εναλλακτικών γραμμών άμυνας από προσωπικό που δεν θα εκτίθεται στον κίνδυνο του κορονοϊού προκειμένου να μπορεί να αντικαταστήσει όσους τεθούν σε καραντίνα ή νοσήσουν. Αυτό σημαίνει ότι ΤΩΡΑ πρέπει να προσληφθούν χιλιάδες υγειονομικοί αφού οι 2000 δεν καλύπτουν ούτε κατ’ ελάχιστο τα υπάρχοντα κενά. Η προσέλκυση ικανού αριθμού υγειονομικών πρέπει να συνοδευτεί με κίνητρα οικονομικά και την προοπτική της διατήρησης της θέσης εργασίας. Επίσης την απομάκρυνση ενός αριθμού προσωπικού από την εργασία προκειμένου να αποτελούν την δεύτερη ή και τρίτη γραμμή άμυνας αν ένα τμήμα του προσωπικού εκτεθεί στον ιό.
  • Η ενίσχυση των επιτροπών νοσοκομειακών λοιμώξεων, η συνέχιση της εκπαίδευσης του προσωπικού σε όλα τα τμήματα και υπηρεσίες, ο έλεγχος για την αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων που έχουν καθοριστεί. Να εξειδικευτούν από τον ΕΟΔΥ συγκεκριμένα πρωτόκολλα για όσα τμήματα εμπλέκονται στην υποδοχή των περιστατικών όπως ΤΕΠ, απεικονιστικά και άλλα εργαστήρια κλπ.
  • Τέλος θα πρέπει να διασφαλιστούν χώροι για ανάπαυση και ύπνο για τους εργαζομένους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή είτε με την ενοικίαση δωματίων σε κοντινή απόσταση από τα  νοσοκομεία που νοσηλεύουν περιστατικά με κορονοϊό είτε με αξιοποίηση χώρων του νοσοκομείων.
Αντί λοιπόν για μεγάλα λόγια η Κυβέρνηση και το υπ. Υγείας πρέπει τώρα, έστω και καθυστερημένα, να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τους εργαζόμενους στην υγεία και να πάρει άμεσα μέτρα για την προστασία τους από τους κινδύνους που ελοχεύει η πανδημία του κορονοϊού.