Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

«Αξιολόγηση» δημόσιων υπαλλήλων: Να μη βάλουμε τα χέρια μας για να βγάλουμε τα μάτια μας

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Από τις 28 Σεπτέμβρη 2020, ξεκίνησε για μια ακόμη χρονιά, το βασικό τμήμα της περίφημης «αξιολόγησης» των υπαλλήλων του Δημοσίου, αυτό της «αυτο-αξιολόγησης», το οποίο και ολοκληρώνεται στις 9 Οκτώβρη 2020. Από την πλευρά μας, οφείλουμε να βαδίζουμε πάνω στο δρόμο που έχουμε χαράξει τα προηγούμενα χρόνια, ίσως μάλιστα περισσότερο από κάθε άλλη φορά: να συνεχίζουμε την Απεργία – Αποχή και από αυτή τη διαδικασία.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Τώρα, είναι η κρίσιμη ώρα, όπου ο καθένας μας πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες του, για τον ίδιο, για τους συναδέλφους του, για την εργασία του και για την κοινωνία.

Τώρα, πρέπει με μια απλή κίνησή μας να στείλουμε ένα μεγάλο μήνυμα: δεν ξεχνάμε τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις. Δεν ξεχνάμε τις δηλώσεις, τις πράξεις και τις επιδιώξεις των κυβερνώντων που είναι η εξαΰλωση κάθε ψήγματος κοινωνικού κράτους και η παράδοση των πάντων στους ιδιώτες. Δεν ανοίγουμε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και δεν μπαίνουμε στην «πλατφόρμα» της «αξιολόγησης».

Είναι δηλωμένη η επιδίωξή τους: οικοδομούν το «Επιτελικό Κράτος» που χωράει μόνο τις υπηρεσίες του σκληρού πυρήνα του κράτους για να μπορεί να λειτουργεί, να προωθεί και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ολίγων και ισχυρών σε βάρος των πολλών και των αδυνάτων. Δεν προχωρούν σε μόνιμες προσλήψεις για να καλύψουν τα χιλιάδες κενά σε οργανικές θέσεις και δε στηρίζουν τις δημόσιες υπηρεσίες. Την ίδια ώρα, χρησιμοποιούν την κινητικότητα, σαν το όχημα, για να «αδειάσουν» τις υπηρεσίες που τις θεωρούν «βαρίδια», αυτές που για τους ιδιώτες είναι οι κότες που γεννάνε τα «χρυσά αυγά» και να ενισχύσουν αυτές που θέλουν για να γίνεται η δουλειά τους.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Να μην τους κάνουμε λοιπόν τη χάρη. Να μη βάλουμε οι ίδιοι τα χεριά μας για να βγάλουμε τα μάτια μας! Δεν ξεχνάμε ότι αρχιτέκτονας της «αξιολόγησης» και των απολύσεων ήταν ο τότε (το 2014) υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και σημερινός πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αν ενδιαφέρονταν για τη βελτίωση της λειτουργίας του Δημοσίου και της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών, θα προσλάμβαναν προσωπικό, γι’ αυτές τις δουλειές και δε θα φόρτωναν τον κρατικό προϋπολογισμό και τους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ και των Δημοσίων Οργανισμών με στρατιές μετακλητών υπαλλήλων και συμβούλων – αργόσχολων στην πλειονότητά τους.

Δε θα διόριζαν κάθε φορά προϊσταμένους και διευθυντές τους «ημετέρους» και πολιτικούς τους φίλους καθώς και τους κάθε είδους υποτακτικούς. Στοιχειωδώς θα τηρούσαν το νόμο και θα προωθούσαν τις κρίσεις από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια για την επιλογή των προϊσταμένων. Υπάρχουν υπηρεσίες που από συστάσεώς του δεν έχουν διενεργήσει κρίσεις, ενώ, στη συντριπτική τους πλειονότητα, κρίσεις έχουν να γίνουν πάνω από 15 χρόνια.

Ας πάψει, λοιπόν, η υποκρισία. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι ακόμη και όπου έχει γίνει «αξιολόγηση» τα αποτελέσματά της πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων, αφού αυτοί που «επιβραβεύτηκαν» ήταν οι ίδιοι και οι κομματικά εκλεκτοί.

Εξάλλου, ξέρουμε ότι αν κάπου τα πράγματα ξεφύγουν «…μπορεί με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης […] να εφαρμόζεται “συντελεστής διόρθωσης” με βάση τον γενικό μέσο όρο»! (Ν.4369/2016, Άρθρο 17, Κεφ. Γ’, Παρ. 15). Κι έτσι, «χαμηλώνει» ο βαθμός διότι έτσι έχει αποφασίσει η πολιτική ηγεσία!

Το ΜΕΤΑ καλεί την ΑΔΕΔΥ, όλες τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία του Δημοσίου να πάρουν όλα τα μέτρα για να έχει επιτυχία η Απεργία – Αποχή και ότι η συμμετοχή των εργαζομένων σ’ αυτή δεν μπορεί να βάλει εμπόδια στις κρίσεις και στις μετατάξεις τους.

29 Σεπτέμβρη 2020 

Από το ΜΕΤΑ