Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Κίνησης Εργαζομένων ΓΝΑΝ για διάφορα θέματα


Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Κίνησης Εργαζομένων ΓΝΑΝ για διάφορα θέματα

Φεβρουάριος 2020
Προσλήψεις
Το τελευταίο ενάμισι χρόνο καταγράφονται τεράστιες καθυστερήσεις και προβλήματα στην πορεία εξέλιξης προκηρύξεων και προσλήψεων μόνιμου και επικουρικού προσωπικού τόσο πανελλαδικά, όσο και για το νοσοκομείο μας.

-Για την προκήρυξη 2Κ/2019 στην οποία υπάρχουν 14 μόνιμες θέσεις για το ΓΝΑΝ δεν έχουν εκδοθεί ακόμα ούτε τα προσωρινά αποτελέσματα από το ΑΣΕΠ, αφού υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στην πιστοποίηση της προϋπηρεσίας των επικουρικών. Ακόμα και αν εκδοθούν άμεσα τα προσωρινά αποτελέσματα, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης αναμένεται να περάσει άλλο ένα και πλέον έτος.

---Η προκήρυξη που θα έβγαινε το καλοκαίρι του 2019 και στην οποία είχε γίνει κατανομή 30 μόνιμων θέσεων για το ΓΝΑΝ, δεν έχει σταλεί ακόμα στο ΑΣΕΠ από το Υπουργείο Υγείας, παρά το ότι είχε εξαγγελθεί ότι η προκήρυξη αυτή θα δημοσιευτεί στις αρχές του 2020. Ακόμα και αν αυτή η προκηρυξη εκδοθεί άμεσα, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης αναμένεται να περάσει ένα και πλέον έτος.

---Η προκήρυξη των 6 μόνιμων θέσεων ιατρών για το ΓΝΑΝ που δημοσιεύτηκε πριν μερικές ημέρες  μπορεί να δώσει μια σημαντική ανάσα στο Νοσοκομείο στο θέμα της κάλυψης εφημεριών, όμως δεν επαρκεί αφού υπάρχουν και άλλα κενά και εντός του έτους αναμένεται να υπάρξουν και νέες αποχωρήσεις ιατρών, είτε με συνταξιοδότηση είτε με παραιτήσεις για τις νέες προκηρύξεις (ανακύκλωση θέσεων). Χρειάζεται συνεπώς να υπάρξει και άλλη προκήρυξη θέσεων ιατρών για το ΓΝΑΝ εντός του 2020.

---Για προσλήψεις επικουρικού προσωπικού πλην ιατρών, το 2019 ήταν μια ιδιαίτερα αρνητική χρονιά για το ΓΝΑΝ, αφού δεν προχώρησε η πρόσληψη ούτε ενός νέου επικουρικού υπαλλήλου, με το επιχείρημα ότι δεν υπήρχαν σχετικές πιστώσεις στον προϋπολογισμό. Τον Ιανουάριο του 2020 η διοίκηση υπέβαλε αίτημα για 6 επικουρικούς  με βεβαίωση πίστωσης, αλλά το αίτημα δεν προχώρησε γιατί δεν είχε εκδοθεί η σχετική ΠΥΣ από τα αρμόδια υπουργεία και δεν μπορούσαν να γίνουν  καθόλου προσλήψεις επικουρικών πλην ιατρών στο Υπουργείο Υγείας. Όπως μαθαίνουμε, στον προϋπολογισμό του 2020 υπάρχει αύξηση στον κωδικό της μισθοδοσίας, αλλά οι όποιες προσλήψεις επικουρικων θα πρέπει να γίνουν με τις νέες λίστες. Η σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας για την υποβολή αιτήσεων έπρεπε να είχε ανοίξει από τις 15/1, αλλά άνοιξε στις 24/2 και θα κλείσει στις 15/3, ενώ θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες για την επεξεργασία των αιτήσεων και την έκδοση των αποτελεσμάτων. Οπότε, αναμένεται η διαδικασία πρόληψης των πρώτων επικουρικών για το 2020 να έχει ολοκληρωθεί το Μάιο. Οι ανάγκες του ΓΝΑΝ σε νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό είναι τεράστιες, αφού εδώ και δύο χρόνια έχουν σταματήσει ο προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού, έχουν υπάρξει περισσότερες από 15  αποχωρήσεις και αναμένονται και άλλες. Γι΄αυτό, και με δεδομένο ότι δεν ανεμένεται να ολοκληρωθούν μόνιμες προσλήψεις εντός του 2020, θα πρέπει το ΓΝΑΝ να ενισχυθεί με μεγάλο αριθμό επικουρικών υπαλλήλων που θα ξεπερνούν τους 20.

Το θέμα της έλλειψης προσωπικού είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΓΝΑΝ και εμείς ως υπάλληλοι. Γι΄αυτό θα πρέπει να αναδεικνύουμε τις ελλείψεις και να διεκδικούμε συνεχώς ως εργαζόμενοι.

Λειτουργία Υπηρεσιακού Συμβουλίου 
Από 1/1/2019, μετά τις εκλογές που έγιναν τον Οκτώβριο του 2018, στο πενταμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων ν. Λασιθίου συμμετέχουν ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος που έχουν εκλεγεί με την παράταξη μας, και τα οποία προσπαθούν να εκπροσωπούν τους εργαζόμενους με μαχητικότητα  και συνέπεια. Δυστυχώς όμως στη λειτουργία του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, με κύρια ευθύνη των διορισμένων μελών του, καταγράφονται πολλά προβλήματα και δυσλειτουργίες. Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση  αιτήσεων συναδέλφων, με αποτέλεσμα θέματα ακόμα και τυπικού χαρακτήρα να βρίσκονται μεγάλο χρονικό διάστημα σε εκκρεμότητα . Ακόμη υπάρχουν περιπτώσεις που δεν τηρούνται οι διατάξεις του κώδικα διοικητικής διαδικασίας για τη λειτουργία του συμβουλίου και τροποποιούνται ειλημένες αποφάσεις χωρίς να τηρείται η νόμιμη διαδικασία. Από  την πλευρά των εκπροσώπων που έχουν έχουν εκλεγεί με την Αγωνιστική Κίνηση στο Υπηρεσιακό και στο ΔΣ  γίνεται προσπάθεια να μειώνονται οι καθυστερήσεις διεκπεραίωσης των αιτήσεων συναδέλφων (σε κάποιες περιπτώσεις επετεύχθη, σε άλλες όχι) και να τηρούνται οι  διαδικασίες όπως προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και θα ενταθεί.

Αξιολόγηση
Μετά τις συνεχείς απεργίες και τους  αγώνες των εργαζομένων, η προηγούμενη  κυβέρνηση κατάργησε την τροπολογία με την οποία όσοι αξιολογητές συμμετείχαν στην απεργία - αποχή από την αξιολόγηση, δεν μπορούσαν να συμμετέχουν στις κρίσεις για θέσεις ευθύνης. Με σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών που συζητείται στη Βουλή η προθεσμία για την υποβολή της ηλεκτρονικής αξιολόγησης φέτος παρατείνεται μέχρι 31/8/2020, ενώ  στις κρίσεις προϊσταμένων και διευθυντών δεν θα μετρήσουν ως κριτήριο οι αξιολογήσεις. Τα δεδομένα που είχαν οδηγήσει στη κήρυξη της απεργίας αποχής από την αξιολόγηση δεν έχουν αλλάξει, οπότε αναμένεται το επόμενο διάστημα ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕΔΗΝ να συνεχίσουν ή να προκηρύξουν ξανά  τη σχετική απεργία - αποχή από τη αξιολόγηση. Ως Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων ΓΝΑΝ καλούμε όλους τους συναδέλφους, αξιολογητές και αξιολογούμενους να συμμετέχουν στις αποφάσεις των Ομοσπονδιών και να απέχουν από τη διαδικασία αξιολόγησης που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.

Ασφαλιστικό
Η κυβέρνηση προχώρησε το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που ουσιαστικά εφαρμόζει και συνταγματοποιεί το νόμο Κατρούγκαλου, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι μεγάλες περικοπές στις μελλοντικές συντάξεις. Παράλληλα δεν προχωρά η διαδικασία ασφαλιστικής ένταξης των υγειονομικών του δημοσίου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, με αποτέλεσμα να διατηρούνται τα εξωπραγματικά για το χώρο μας όρια ηλικίας για όσους έχουν διοριστεί πριν από το 2011 στο δημόσιο. Πρόκειται για μια μεγάλη και ξεκάθαρη αδικία, για την οποία θα πρέπει να συγκροτηθεί προσεχτικά ένα μέτωπο υγειονομικών σωματείων και ομοσπονδιών που θα αναδείξει το πρόβλημα και θα διεκδικήσει την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος.

Πληρωμή πρόσθετων αμοιβών – εφημεριών
Όπως ενημερωθήκαμε, η πληρωμή των πρόσθετων αμοιβών (νυχτερινά, αργίες, υπερωρίες) και των εφημεριών του Δεκεμβρίου 2019 θα προχωρήσει μόλις εγκριθεί ο προϋπολογισμός του 2020 του ΓΝΑΝ από το Υπουργείο Υγείας, Μια πιθανή ημερομηνία πληρωμής (χωρίς να αποκλείονται καθυστερήσεις) είναι στις 27/3. Η πληρωμή των πρόσθετων αμοιβών (νυχτερινά, αργίες, υπερωρίες) και των εφημεριών του Ιανουαρίου 2020 θα προχωρήσει μόλις γίνει από το Υπ. Υγείας του σχετικού ποσού για το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων ΓΝΑΝ