Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Κίνησης Εργαζομένων Γεν. Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου – Απρίλιος 2020



Η υγειονομική κρίση της λοίμωξης του νέου κορονοίου ανέδειξε την αναγκαιότητα ύπαρξης δυνατών δημόσιων συστημάτων υγείας. Ισχυρές οικονομικά χώρες όπως οι ΗΠΑ με ισχνό έως ανύπαρκτο δημόσιο σύστημα υγείας και με έμφαση στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνουν πολύ ακριβά το τίμημα της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Στη χώρα μας η πανδημία βρήκε το δημόσιο σύστημα υγείας αποδυναμωμένο από τις πολυετείς μνημονιακές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, και η όποια θετική ανταπόκριση στηρίζεται στις μεγάλες προσπάθειες των εργαζομένων και στην έγκαιρη λήψη των  γενικών περιοριστικών μέτρων από την κυβέρνηση. Ο ιδιωτικός τομέας υγείας απείχε και απέχει σε τεράστιο βαθμό από τη διαχείριση αυτής της υγειονομικής κρίσης, λειτουργώντας με μοναδικό στόχο, όχι την κοινωνική ευθύνη, αλλά το κέρδος και  τον περιορισμό των οικονομικών απωλειών του.

 Βεβαίως φτάσαμε στο σημείο, η κυβέρνηση και η αξ. αντιπολίτευση που προετοίμαζαν και προχωρούσαν την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ με την σταδιακή μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Νοσοκομείο Σαντορίνης, Νοσοκομείο Κομοτηνής), τώρα να υπερτονίζουν την αναγκαιότητα ενδυνάμωσης του ΕΣΥ, αφού αυτό έχει σηκώσει όλο το βάρος της αντιμετώπισης της Πανδημίας.  Δεν πρέπει όμως  να μας εκπλήξει, όταν θα περάσει αυτή η υγειονομική κρίση,  να επανέλθουν τα σενάρια και οι προτάσεις  σταδιακής ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ και η τακτική της συνεχούς αποδυνάμωσης του ΕΣΥ από προσωπικό και από οικονομικούς πόρους. Εμείς βέβαια κρατάμε αρχείο με τις σημερινές δηλώσεις τους.

Γι΄αυτό χρειάζεται όλοι εμείς οι υγειονομικοί να συσπειρωθούμε και να αγωνιστούμε για τη διάσωση και την ενδυνάμωση του  δημόσιου συστήματος υγείας και καλούμε τον λαό να συμπορευτεί μαζί μας.

Παράλληλα πρέπει να ενδυναμωθούν οι φωνές και οι διεκδικήσεις για μόνιμες προσλήψεις. Όλοι οι συνάδελφοι που εργάζονται με συμβάσεις και άλλες σχέσεις εργασίας (ΟΑΕΔ, επικουρικοί, ΙΔΟΧ) πρέπει να μονιμοποποιηθούν, όπως πρέπει να μονιμοποιηθούν και όσοι προσλαμβάνονται τώρα εν μέσω της πανδημίας, ενώ οι όποιες νέες προσλήψεις πρέπει να έχουν μόνιμο χαρακτήρα. 

Ακόμη, πρέπει να δυναμώσουμε τη διεκδίκηση μας για την ασφαλιστική ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, αφού επιχειρείται να παραπλανηθεί η κοινή γνώμη   με το τρικ της συζήτησης για τη διεύρυνση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, κάτι που είναι διαφορετικό με την ασφαλιστική ένταξη στα ΒΑΕ. Είναι τεράστια αδικία ενώ εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο διορισμένοι μετά το 2011 και συμβασιούχοι έχουν ασφάλιση ΒΑΕ, οι δημόσιοι υπάλληλοι των αντίστοιχων ειδικοτήτων που έχουν διοριστεί πριν το 2011 να μην έχουν ασφάλιση ΒΑΕ και να μη δικαιούνται το όφελος της μείωσης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 5 χρόνια.

Παράλληλα η χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας πρέπει να επεκταθεί αναλογικά σε όλες τις ειδικότητες εργαζομένων στις δομές υγείας που δεν το λαμβάνουν (φυσικοθεραπευτές, κοιν. λειτουργοί, διοικητικοί, βοηθητικό προσωπικό) αφού εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι θεωρούνται χώρος εργασίας "ανθυγιεινός".

Πρέπει τέλος να διεκδικούμε και διεκδικήσουμε να συνεχιστεί ο εφοδιασμός των Νοσοκομείων με Ατομικά Μέσα Προστασίας (απλές χειρ. μάσκες, μάσκες υψηλής προστασίας, στολές κ.α.) και να μην γίνονται από το Υπουργείο Υγείας εκπτώσεις στις προδιαγραφές χρήσης τους, αλλά να ακολουθούνται οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Συνάδελφοι, όλοι μαζί συνεχίζουμε τη μεγάλη και υπεύθυνη προσπάθεια απέναντι στην πανδημία με αίσθηση της κοινωνικής μας ευθύνης και δεν ξεχνάμε: Τίποτα ποτέ δεν παραχωρήθηκε, όλα κερδίζονται με αγώνες και διεκδικήσεις.

Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων ΓΝΑΝ