Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Αναστέλλονται για 3 μήνες οι εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη εκπροσώπων στα διοικητικά συμβούλια των νοσοκομείων


Στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού που δημοσιεύτηκε χθες 13/4/2020 αναστέλλονται για 3 μήνες οι  εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη εκπροσώπων στα διοικητικά συμβούλια των νοσοκομείων και των μονάδων κοινωνικής φροντίδας. Σε όσες περιπτώσεις λήγει η θητεία των αιρετών, παρατείνεται η θητεία τους για 3 μήνες.
Δείτε τη σχετική ρύθμιση:

ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις. 

Άρθρο εικοστό πρώτο

Αναστολή εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη εκπροσώπων στα διοικητικά συμβούλια των νοσοκομείων και των μονάδων κοινωνικής φροντίδας

1. Για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας, αναστέλλεται κάθε εκλογική διαδικασία σχετική με την ανάδειξη εκπροσώπων των ιατρών και του λοιπού προσωπικού στα διοικητικά συμβούλια των νοσοκομείων του ΕΣΥ και στις μονάδες κοινωνικής φροντίδας των Διοικήσεων Υγειονομικών Περιφερειών, όπως ορίζεται ειδικότερα στην υπ΄ αρ. ΔΥΙδ/οικ.35509/2007 απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Β΄ 421).

2. Στα διοικητικά συμβούλια της παρ. 1 ως προς τα οποία ήδη εκκρεμεί καθ΄ οιονδήποτε τρόπο η ανάδειξη των αιρετών μελών, με αποτέλεσμα να κωλύεται η νόμιμη συγκρότηση ή η επίτευξη απαρτίας σε αυτά,παρατείνεται, άλλως αναβιώνει η θητεία των αιρετών εκπροσώπων που συμμετείχαν στην αμέσως προηγούμενη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου εκάστου φορέα, για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας. Η κατά το προηγούμενο εδάφιο αναβίωση της θητείας των αιρετών εκπροσώπων διενεργείται κατά παρέκκλιση των οριζόμενων στο= ν. 2690/1999 (Α΄ 45).

Τις προηγούμενες ημέρες  η ΠΟΕΔΗΝ είχε αποστείλει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σχετικό έγγραφο στο οποίο ανέφερε:

Κύριοι Υπουργοί,
Διορίζετε Διοικητικά Συμβούλια στα Νοσοκομεία χωρίς  να περιλαμβάνονται σε αυτό οι αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων ( γιατροί και λοιπό προσωπικό).
Δεν περιλαμβάνονται οι αιρετοί εκπρόσωποι παρ’ ότι η θητεία τους δεν έληξε και σε άλλα Νοσοκομεία που έληξε είναι αδύνατον μέσω πανδημίας να διεξαχθούν  εκλογικές διαδικασίες που ούτως ή άλλως είναι ευθύνη των Διοικήσεων.
Δεν είναι δυνατόν να δημοσιεύονται Διοικήσεις χωρίς την συμμετοχή των εργαζόμενων επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες αυθαίρετα δεν περιλαμβάνουν στις αποφάσεις συγκρότησης τους αιρετούς εκπροσώπους για δημοσίευση (Βόλος, Άμφισσα, Κομοτηνή, Άγιος Παύλος κ.α.). Θα πρέπει άμεσα να παρέμβετε να διορθωθούν οι αποφάσεις και να συμπεριληφθούν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Δ.Σ. των Νοσοκομείων.
Φυσικά όπου έληξαν οι θητείες των αιρετών εκπροσώπων μετά την πανδημία θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές προκειμένου να εκλεγούν νέοι αιρετοί εκπρόσωποι οι οποίοι σε νέα απόφαση θα δημοσιευθούν. 

Τα παραπάνω δείχνουν ότι πρόβλημα με τους διορισμούς των διοικητικών συμβουλίων υπάρχει στα περισσότερα Νοσοκομεία της χώρας, και όχι μόνο στο Νοσοκομείο Λασιθίου,.

Με αργούς ρυθμούς και με προβλήματα (αναφέρονται στην επιστολή της ΠΟΕΔΗΝ) δημοσιεύονται στη Διαύγεια Υπουργικές Αποφάσεις με διορισμούς Διοικητικών Συμβουλίων σε διάφορα Νοσοκομεία της χώρας, αλλά στα περισσότερα Νοσοκομεία της χώρας υπάρχει ακόμα εκκρεμότητα, κάτι που αποκαθίσταται σταδιακά.