Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Εργαζόμενοι του ΕΣΥ το 10% των κρουσμάτων covid στην Ελλάδα αλλά η κυβέρνηση σιωπά για την ένταξη στα ΒΑΕ


Το 1 στα 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της επιδημίας στην Ελλάδα αφορούσε σε εργαζόμενους στο ΕΣΥ. Την παραπάνω διαπίστωση έκανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας στην πρώτη από μια σειρά διαδικτυακών συζητήσεων της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με δεδομένο ότι τα συνολικά κρούσματα έχουν διαμορφωθεί στα 2.918, υπολογίζεται λοιπόν ότι περίπου 300 υγειονομικού προσβλήθηκαν από τον ιό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το 0,2% των υγειονομικών προσβλήθηκε από τον νέο κορονοϊό, που σε αναλογία με το σύνολο των θετικών κρουσμάτων της χώρας, αποτελούν το 10%. Είναι σημαντική η παραμονή στο σύστημα υγείας όσων εντάχθηκαν εν μέσω της πανδημίας, εκτίμησε ο κ. Τσιόρας, σχολιάζοντας τις κινήσεις που έγιναν από το Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση της απουσίας επαρκούς εκπαιδευμένου προσωπικού.

θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα χαμηλό αν αναλογιστεί κανείς το τι συνέβη σε άλλες χώρες και ιδίως στην Ιταλία όπου είχε νοσήσει πολλαπλάσιος αριθμός σε μία κρίσιμη για την πανδημία περίοδο.

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι πλέον προετοιμαζόμαστε για το δεύτερο κύμα της επιδημίας και ότι αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ είναι αρκετά ενδυναμωμένο για να το αντιμετωπίσει. Για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις προσελήφθησαν 4.150 άτομα, όπως γιατροί και νοσηλευτές καθώς και λοιπό προσωπικό.Ειδικότερα όσον αφορά στις προσλήψεις ανέφερε ότι πρόκειται για 495 γιατρούς, 2085 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες και 1570 άτομα διαφόρων άλλων ειδικοτήτων.

Όμως την ίδια στιγμή που αποδεικνύονται έμπρακτα οι κίνδυνοι στους οποίους εκτίθεται το υγειονομικό προσωπικό, η κυβέρνηση σιωπά για το κρίσιμο ζήτημα της ένταξης των μόνιμων εργαζόμενων του ΕΣΥ  στην ασφάλιση με Βαρέα και Ανθυγιεινά ένσημα, όπως ισχύει για τους συμβασιούχους και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ουδεμία συγκεκριμένη απάντηση έχει δοθεί από  τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τον Υπουργό Υγείας Β. Κικίλια για το κρίσιμο αυτό ζήτημα και οι όποιες αόριστες αναφορές παραπέμπουν το θέμα να εξεταστεί στο μέλλον...

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι πρόκειται για μια τεράστια αδικία, που η κυβέρνηση οφείλει να αποκαταστήσει το συντομότερο δυνατόν, και όχι να προσπαθεί να υπεκφύγει συνεχώς και να σιωπά, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ συνεχίζουν να εκτίθενται σε μεγάλους κινδύνους για να προστατέψουν το κοινωνικό σύνολο.