Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Ψήφισμα των συμβασιούχων εργαζομένων στα Νοσοκομεία και στις μονάδες υγείας της Κρήτης



ΠΡΟΣ:    ΔΙΟΙΚΗΣΗ 7ΗΣ ΥΠΕ

               ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ 7ΗΣ ΥΠΕ

               ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΈΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ 7ΗΣ ΥΠΕ

Στο πλαίσιο της ημέρας δράσης για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων εξαρτημένης σχέσης εργασίας με συνεχείς παρατάσεις συμβάσεων καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις διοικήσεις των νοσοκομείων να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας.

Η λειτουργία των νοσοκομείων στηρίζεται τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο σε εργαζομένους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, που σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν το 40% του προσωπικού μιας Μονάδας Υγείας. Υπάρχουν μάλιστα τμήματα που λειτουργούν με κύριο προσωπικό αυτούς τους συναδέλφους, ενώ μεγάλο βάρος σηκώνουν και οι συνάδελφοι ιατροί σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου.

Το προσωπικό αυτό είναι άρτια εκπαιδευμένο, έχει αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και εξειδίκευση και τυχόν απόλυση του θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων, σε περίοδο μάλιστα που οι ανάγκες είναι αντικειμενικά αυξημένες λόγω της πανδημίας. Υπάρχει προσωπικό που εργάζεται χωρίς διακοπή έως και 7 χρόνια, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Δεν έχει καμία λογική τυχόν απόλυση αυτού του προσωπικού, καθώς οι κενές οργανικές θέσεις είναι πολύ περισσότερες.

Εμείς οι συμβασιούχοι, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (επικουρικοί, εργαζόμενοι με κοινωφελή προγράμματα ΟΑΕΔ, συμβασιούχοι με ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, εργολαβικοί, εργαζόμενοι με μπλοκάκι) απαιτούμε:

  • Τη μη απόλυση των παλαιών επικουρικών (προσλήψεις 2013-2017) που συμμετείχαν στην προκήρυξη 2κ/2019. Έχουν ήδη εκδοθεί τα προσωρινά αποτελέσματα της ΤΕ κατηγορίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα οι συνάδελφοι που δεν είναι στους πίνακες επιτυχόντων του διαγωνισμού απολύονται. Ακολουθούν οι κατηγορίες ΠΕ, ΔΕ και ΥΕ. Άμεση νομοθετική ρύθμιση που να δίνει την δυνατότητα στο υπουργείο να συγκεντρώσει συνολικά τα ονόματα όλων των παλαιών επικουρικών που συμμετείχαν στον παραπάνω διαγωνισμό και δεν είναι στους επιτυχόντες και των τεσσάρων κατηγοριών μαζί (ΠΕ ΤΕ ΔΕ ΥΕ) και να βρεθεί μια μόνιμη λύση γι΄ αυτούς.
  • Προσαυξημένη μοριοδότηση της εμπειρίας ως συμβασιούχος στο Υπουργείο υγείας, ανεξαρτήτου ειδικότητος, κατά την αίτηση των εργαζομένων ως επικουρικό προσωπικό με το νέο σύστημα επιλογής.
  • Τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στο χώρο της δημόσιας υγείας, όλων των κατηγοριών και όλων των κλάδων. Όλοι είναι απαραίτητοι, όλοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ειδικά μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού, αναγνωρίστηκε το έργο μας σε όλη την κοινωνία.

Μας προκαλούν έντονη ανησυχία οι συνεχείς δηλώσεις του υπουργού υγείας και άλλων κυβερνητικών παραγόντων, περί μονιμοποίησης μόνο των επικουρικών νοσηλευτών που προσλήφθηκαν εκτάκτως λόγω κορωνοϊού. Οι υπόλοιποι δηλαδή επικουρικοί νοσηλευτές δεν θα μονιμοποιηθούν, θα παραμείνουν επικουρικοί ή θα απολυθούν με τη λήξη της σύμβασης; Οι επικουρικοί των άλλων κλάδων (διοικητικοί, τεχνολόγοι, εργαστηριακοί, τεχνικοί, τραυματιοφορείς); Οι εργαζόμενοι με τις άλλες συμβάσεις εργασίας π.χ. κοινωφελή προγράμματα ΟΑΕΔ, που επίσης καλύπτουν διαρκείς ανάγκες; Οι εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου όπως π.χ. το προσωπικό καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης;

Επιπλέον, προφανώς και δε μας ικανοποιούν μόνο οι εξαγγελίες και οι λεκτικές διαβεβαιώσεις. Απαιτούμε άμεσα σαφή νομοθετική ρύθμιση, που να μονιμοποιεί όλους τους συμβασιούχους της δημόσιας περίθαλψης.

Στον αγώνα μας αυτό έχουμε μαζί μας τους μόνιμους συναδέλφους υγειονομικού και τη στήριξη των αγωνιστικών πρωτοβάθμιων σωματείων και ομοσπονδιών της υγείας. Προχωράμε σε κοινό αγώνα και πρωτοβουλίες οργάνωσης.

Προειδοποιούμε ότι εάν μέχρι τις 16 Ιουνίου δεν έχει κατατεθεί στο Ελληνικό κοινοβούλιο ανάλογη νομοθετική ρύθμιση για όλους τους συμβασιούχους, προχωράμε σε γενική απεργία όλων των συμβασιούχων στο Νοσοκομείο με προοπτική κλιμάκωσης.

Το ψήφισμα αυτό καλούμε να υιοθετηθεί από όλα τα σωματεία της υγείας ώστε να συμπορευτούμε, συνδιοργανώσουμε τον κοινό αγώνα.
Συμμετέχουμε στην πανυγειονομική απεργία στις 16 Ιουνίου.

ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ Γ.Ν. ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ-ΠΑΝΑΝΕΙΟ

ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΤΗΣ 7ης ΥΠΕ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ Κ.Υ.

ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΠΑΓΝΗ

ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΓΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΓΝ ΧΑΝΙΩΝ

ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

ΟΙ ΣΥΜΑΒΣΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

ΟΙ ΣΥΜΑΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ